EHBO kennis is van levensbelang!

In 320 van de 415 gemeenten in Nederland komen de ambulances te vaak te laat bij levensbedreigende situaties. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Volgens het Rode Kruis toont het onderzoek aan dat EHBO-kennis van levensbelang is.


EHBO-kennis vergroten

Op dit moment heeft maar 3 procent van de Nederlanders een EHBO-diploma. "Dat is zorgwekkend weinig", vindt Rode Kruis-directeur Cees Breederveld. Volgens hem moet binnen de Nederlandse samenleving de belangrijkste kennis over EHBO flink worden opgeschroefd.

Vooral op het platteland hebben ambulances een langere aanrijtijd. Met alle gevolgen van dien. Breederveld: "Het duurt nu eenmaal even voordat professionele hulpverlening ter plaatse is. Toch kunnen er levens worden gered. En dat is als omstanders weten wat ze moeten doen. Daarom is kennis over EHBO zo belangrijk."

Eerste Hulp-onderwijs op lagere school

In landen om ons heen wordt er van alles gedaan om de EHBO-kennis te vergroten. Zo is het in Duitsland verplicht om met het rijbewijs een EHBO-cursus te behalen. Een mooi initiatief, maar Breederveld vindt dat de kennis van EHBO levend gehouden moet worden. Dat kan door bijvoorbeeld op de lagere school al met Eerste Hulp-onderwijs te starten en jongeren enthousiast te maken om andere te helpen. Dit concept blijkt in Noorwegen goed te werken.

Naast de succesvolle EHBO-app zijn er binnen het Rode Kruis genoeg andere idee├źn om de EHBO-kennis binnen de samenleving te vergroten. "Ik denk dat het heel handig is als heel veel mensen via hun verenigingen Eerste Hulp-onderwijs krijgen. Zoals bij sportclubs waar ieder weekend ongelukken gebeuren."

EHBO redt levens

Met enig optimisme hoopt Breederveld dat de 3 procent van nu in 2015 is vergroot naar 25 procent. "Daar hebben we alle hulp bij nodig. Ook vanuit de overheid. Het zou goed zijn als de minister van Volksgezondheid zou zeggen: "Het helpt, u kunt er een leven mee redden én het brengt de kosten van gezondheidszorg omlaag."

EHBO cursus

Wilt u weten wat u moet doen in geval van nood? Kijk dan [hier] voor meer informatie over onze EHBO-cursussen.

 

 

   
slideshade