EHBO zit in zwaar weer


DEN HAAG - De inzet van EHBO'ers bij evenementen is niet langer vanzelfsprekend. Steeds minder mensen zijn lid van een EHBO vereniging.
Voor wat betreft het aantal mensen met een eerstehulpdiploma, hoort Nederland binnen Europa inmiddels bij de laagste regionen.


"Mensen vinden eerste hulp belangrijk om zichzelf of de buurman te kunnen redden", zegt voorzitter Nico Schouten van de Nationale Bond voor EHBO. "Maar ze hebben geen zin meer om lid te worden van een lokale EHBO-vereniging. Er zijn minder mensen die als eerste hulp willen posten bij een evenement of zoiets als Koninginnedag. Daardoor dreigt een tekort te ontstaan."

Op dit moment hebben 300.000 Nederlanders een EHBO-diploma. Nog geen 7 procent daarvan, 20.000 mensen, zijn lid van een vereniging en dus oproepbaar bij evenementen.

Verder zijn er 200.000 werknemers met een diploma Bedrijfshulpverlening.

"Slechts 500.000 Nederlanders kunnen levensreddende eerste hulp bieden".
"Dat is 3,2 procent van de bevolking. Op de Europese ranglijst bungelt ons land daarmee onderaan, in de buurt van hekkensluiters als Oezbekistan en Kroatië."

Het aantal Nederlanders dat een eerstehulpdiploma wil halen, groeide vorig jaar wel voor het eerst in lange tijd. Uit onderzoek van de EHBO blijkt dat vrijwel iedereen het bieden van eerste hulp belangrijk vindt. Maar op de vraag of iemand als EHBO'er actief wil zijn bij evenementen of sportverenigingen in de eigen woonplaats, zegt 54 procent 'nee'.

Een derde van de ondervraagden twijfelt, slechts 14 procent zegt direct 'ja'.

Om meer Nederlanders eerste hulp bij te brengen, wil de Nationale Bond EHBO een kortdurende training ontwikkelen, waarbij de basisvaardigheden worden aangeleerd die nodig zijn om anderen in de eerste minuten na een incident te hulp te schieten.

In andere Europese landen, zoals Duitsland, Noorwegen en Oostenrijk, is een eerstehulpcursus verplicht om het rijbewijs te halen.

 

 

   
slideshade